biotleilighet 
		i Biot
Bilder

Middelalderhus i Biot på den franske Rivieraen

Huset - et 800 års gammelt tempelridderhus

korsI 1209 bestemte greven av Provence Alphonse II at korsfarerne, som kalte seg Tempelridderne, skulle få disponere bebyggelsen i selve Biot og de nære områdene rundt. Hovedkvarteret ”la Commanderie” for denne korsfarerordenen ble så etablert i ”Château de Biot” og i huset på sydsiden av plassen. Den videre bebyggelsen av Biot foregikk i sydhellingen, der bl.a. vårt hus ligger i Rue Mitan og Rue Basse. Disse husene kalles for gamlebyen i Biot og er altså ca. 800 år gamle. Tempelridder ordenen ble besluttet oppløst i 1312 og deres eiendeler ble overført til Malteser ordenen. Tempelriddernes spesielle symbol/tegn kan fortsatt ses på mange av husveggene i gamlebyen.

Huset vårt var ett av de få hus som var forbeholdt Tempelridderne. I 3.etasje har det vært et stort tempelridder symbol murt inn i veggen. Under den store steinhellen foran inngangen i Rue Mitan har det ligget en sølvmynt med tempelridder symbol, dette for å bringe hell og lykke til husets beboere. Dessverre har symbolet og sølvmynten blitt fjernet da huset ble pusset opp i 1960 årene. Men det vakre flislagte gulvet i ”barnerommet” har blitt tatt vare på og er altså fra Tempelriddernes tid.

mynterRidder til hest

Huset i dag

Huset består av 2 leiligheter med separate innganger. Den største leiligheten på 2 etasjer (80 m2) har inngang fra Rue Basse. Den minste leiligheten på ett plan (40 m2) har inngang fra Rue Mitan. Det er ingen terrasse eller hage tilhørende leilighetene. Den største leiligheten er beregnet for 5 personer. I 1. etasje er det en kombinert stue/spisestue med peis, et kjøkken, og et bad med dusj. I 2. etasje er det to soverom, ett med dobbeltseng, og ett med 3 enkeltsenger ”(barnerommet”). Den minste leiligheten er beregnet for 2 personer og består av en kombinert stue/spisestue/kjøkken med peis, et bad med dusj, og en sovealkove med dobbeltseng. Fra 3. etasje har man nydelig utsikt over Middelhavet. På en klar dag kan man se Korsika! Begge leilighetene er innredet i koselig, provencalsk stil og er godt utstyrt: alt av sengetøy, håndklær og kjøkkenutstyr, samt TV, radio og vaskemaskin.

Beliggenhet

Biot ligger meget sentralt til på den franske Riviera/Côte d’Azur : med bil tar det ca. 10 minutter til nærmeste strand, ca. 15 min. til Antibes, ca. 20 min. til Cannes eller flyplassen i Nice, og ca. 30 min. til Nice. Det går buss til/fra Biot /Antibes flere ganger per dag, og derifra tog eller buss til Nice og Cannes. Ønsker man å reise litt rundt, bør man ha bil. Vi har gode forbindelser med et lokalt bilutleie firma, og vi kan være behjelpelige med å leie bil(er) hvis dette skulle være aktuelt.

Northway AS,   Ruseløkkveien 59,   NO - 0251 Oslo,     +47 45 60 37 56,     e-mail: northway@uniquetours.no